Kukin eläköön tyylillään

23.02.2015

Aamulehti julkaisi 17.2. allaolevan, ensi lukemalta käsittämättömän mielipidekirjoituksen.

Kirjoitin Aamulehdelle vastineen, mutta ainakaan vielä sitä ei ole julkaistu. Tässä sen teksti kokonaisuudessaan.

Jonna Raiskio Ylöjärveltä kirjoitti Aamulehden mielipidepalstalla 17.2. olevansa tyytyväinen ”perinteiseen” työnjakoon, jossa miehellä on miehen rooli ja naisella naisen rooli. Kirjoitus sisälsi useita asiavirheitä.

Ei pidä paikkaansa, että palkkaerot johtuisivat siitä, että perinteisistä töistä miesten työt ovat raskaampia. Esimerkiksi rakennusmiehille ei makseta kovinkaan korkeaa palkkaa korvauksena fyysisesti huomattavan raskaasta työstä. Itse asiassa rakennusmiehen ja sairaanhoitajan palkat ovat jotakuinkin samaa luokkaa. Toimistotyöstä maksetaan helposti kaksinkertaisesti, molemmille sukupuolille.

Palkkaerot syntyvät kahdesta syystä. Ensinnäkin saman ammatin sisällä naisten ansiot ovat miesten ansioita alhaisemmat. Tämä pätee sekä ruumiillisessa että toimistotyössä. Toiseksi kaikkein korkeimpia palkkoja saavissa ammateissa työskentelee enemmän miehiä. Esimerkiksi yksityissektorilla johtajina miehiä on noin kaksi kertaa enemmän kuin naisia.

Ei myöskään pidä paikkaansa, että miehet olisivat korkeapalkkaisiin tehtäviin naisia soveltuvampia. Asiaa on tutkittu laajalti, eikä todisteita siitä, että naiset eivät kykenisi tekemään päätöksiä tai kantamaan vastuuta, ole löytynyt. Sen sijaan on laajalti näyttöä esimerkiksi siitä, että ihmiset (niin naiset kuin miehetkin) arvioivat työhakemuksen perusteella, henkilöä tapaamatta, tämän pätevämmäksi, jos hakemuksessa on miehen nimi, kuin jos luulevat hakemuksen jättänyttä naiseksi.

On hienoa, että Jonna Raiskio on löytänyt itselleen sopivan elämäntavan. Toivon, että hän saa elää elämänsä tavalla, joka tekee hänet onnelliseksi. On myös hienoa, että hän haluaa jakaa löytämänsä hyvän muiden kanssa ja kertoa heille valinnoista, jotka ehkä tekisivät heidätkin onnelliseksi.

Ei kuitenkaan käy päinsä, että hän yrittää käännyttää muita omiin tapoihinsa kertomalla totuudenvastaisia asioita.

Jaana Wessman
Lääkäri, kansanedustajaehdokas, nainen
Espoo