Voiko kristitty olla vasemmistolainen?

06.03.2015

Ihan vakavissaan vaalien alla on meiltä Vasemmistoliiton ehdokkailta kysytty, voiko kristitty olla vasemmistolainen.

Vasemmistolaisten arvojen lähtökohta ovat kaikkien ihmisten tasa-arvo, solidaarisuus ja köyhimpien puolustaminen. Kristillisen sanoman ydin taas on uskon kautta pelastuminen – me olemme kaikki Jumalan kasvojen edessä yhtä lailla syntisiä tai pelastuneita. Kaikilla ihmisillä on arvo Jumalan lapsina eikä kukaan voi pitää itseään toista parempana; Jeesuksen sanoin ”joka itsensä ylentää, se alennetaan”. (Matt 23:12) Kaikille yhtäläisen ihmisarvon lähtökohdassa olemme siis samalla viivalla.

Mutta mitä elämänohjeita Jeesus antoi solidaarisuuden ja köyhien auttamisen suhteen? Hän kehotti meitä hyväksymään toinen toisemme: "Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi; sillä millä tuomiolla te tuomitsette, sillä teidät tuomitaan; ja millä mitalla te mittaatte, sillä teille mitataan.” (Matt 7:1-2) Vähäosaisten auttamisesta hän sanoi esimerkiksi: ”Totisesti: kaiken, minkä te olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähäisimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle.” (Matt. 25:45)

Entä mitä sanomista Jeesuksella olisi tänä päivänä niille oikeistolaisille, jotka peräänkuuluttavat ihmisten vastuuta omaisistaan, eivätkä halua maksaa veroja varmistaakseen kansakunnan yhteisen vastuun? Ehkä hän sanoisi näin: ”Jos te rakastatte niitä, jotka rakastavat teitä, minkä palkan te siitä ansaitsette? Eivätkö publikaanitkin tee niin? Jos te tervehditte vain ystäviänne, mitä erinomaista siinä on? Eivätkö pakanatkin tee niin? Olkaa siis täydellisiä, niin kuin teidän taivaallinen Isänne on täydellinen.” (Matt. 5:46-48)

Suhtautumisesta seurakunnan ulkopuolisiin tai moraalisten määräysten ulottamisesta heihin neuvoo puolestaan Paavali näin: ”Sanoin kirjeessäni teille, että teidän ei pidä olla tekemisissä siveettömästi elävien kanssa. En tarkoittanut tämän maailman siveettömiä enkä ahneita, riistäjiä tai epäjumalanpalvelijoita, sillä silloinhan teidän pitäisi lähteä kokonaan pois maailmasta. [---] Ei kai minun asiani ole tuomita ulkopuolisia? Ettehän tekään tuomitse muita kuin omaan piiriinne kuuluvia.” (1. Kor 5:9-10,12)

Vaikken enää itse kirkkokuntiin kuulukaan, olen saanut tavallisen suomalaisen kristillisen kasvatuksen, käynyt pyhäkoulua vielä peruskouluikäisenäkin ja rippikoulun säädetyssä iässä, enkä oikein ymmärrä, miten kristitty voi olla muuta kuin vasemmistolainen.