Vain oikein käytetty ääni vaikuttaa
Tämä blogi on viime ajat elänyt melkoista hiljaiseloa, johtuen lähinnä siitä, että en ole osannut ratkaista, miten yhdistän tämän poliittisen ja tuon toisen vähemmän poliittisen blogini saman sivuston alle. Poliittinen kirjoitteluni on aktiivista Facebookissa, jonka lyhyt tyyli sopii hyvin käytännön hommista raportoimiseen.
Nyt on kuitenkin tulossa kuntavaalit, ja liikenteestä näyttäisi, että täälläkin joku käy tietoa hakemassa. Tässä muutama neuvo äänestykseen siis:
- Äänestä. Äänet lasketaan niin, että jos pystyt sanomaan, että tuo puolue on vielä huonompi kuin tämä puolue, kannattaa äänestää vaikka nopalla heitettyä ihmistä sieltä vähemmän huonosta. Ihan sama osutko parhaaseen puolueeseen tai puolueen sisällä parhaaseen ehdokkaaseen - suhteellinen vaalitapa tarkoittaa, että antamasi ääni on voittomahdollisuuksia pois siltä kaikkein huonoimmalta.
- Valitse puolue ensin. Äänestysjärjestelmämme on suhteellinen, avoin listavaali. Se tarkoittaa, että äänesi menee ensisijaisesti listalle ja hyödyttää kaikkia samalla listalla olevia ihmisiä. Vain toissijaisesti se vaikuttaa siihen, missä järjestyksessä listalla olevat ihmiset tulevat valituiksi.
Jos siis esimerkiksi äänestät hyvää tyyppiä listalta, jolla on rasisteja, äänestät rasisteja. Jos äänestät kivaa punavihreää listalta, jolla on oikeistolaisia, äänestät oikeistolaisia. Jos äänestät oikeistoliberaalia listalta, jolla on arvokonservatiiveja, äänestät arvokonservatiiveja. Jos äänestät sitä kivaa, inhimillistä, lämmintä tyyppiä listalta, joka on vastuussa viime aikaisesta leikkauspolitiikasta, äänestät leikkauspolitiikan jatkamisen puolesta. (Nämä on toki kaikki ihan valideja äänestyspäätöksiä, jos tykkää päättäjissään rasisteista, oikeistolaisista, arvokonservatiiveista tai leikkauspolitiikasta. Mutta jos kuvittelee vastustavansa niitä, koska oma ehdokas on poikkeus listallaan, menee metsään.)
- Älä mene vapauslupailuhalpaan. Kohtuullinen määrä ryhmäkuria on näissä hommissa hyvä juttu: se on se, mikä takaa, että saat mitä tilaat, etkä mitään yllätyspakettia. Koska ryhmäkuri on viime kädessä vain sosiaalista painetta eikä mikään laillinen velvoite, on ryhmäkuria aina olemassa (sanottiin se ääneen tai ei). Toisaalta ryhmäkurin ikävimmät velvoitteet voi aina välttää vaihtamalla ryhmää sellaiseksi, jonka periaatteet vastaavat paremmin omia. Sellainen vaihtaminen on myös rehellistä äänestäjiä kohtaan.
- Älä taktikoi ehdokastasolla. Haluatko, että valtuustoissa vaikuttavat vain samasta muotista valetut pukumiehet? Jos et, älä äänestä sellaisia. Sinun ei myöskään tarvitse äänestää listan uskottavinta poliitikkoa varmistaaksesi, että ainakin hän menee läpi - puolueen kärkinimen vertailuluvuksi tulee listan kokonaisuudessaan saama äänimäärä. Se tarkoittaa, että jos annat äänesi poliitikolle, josta itse pidät, mutta jonka läpimenoon et oikein usko, sen vaikutus siihen, että joku valitsemastasi puolueesta menee läpi, on ihan sama kun jos äänestäisit sitä kärkinimeä.
- Äänestä. Ennakkoäänestys on käynnissä nyt. Kuka tahansa voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspisteessä (mutta jos äänestät muualla kuin omassa kunnassasi, katso numero etukäteen - esillä on vain kyseisen kunnan ehdokkaiden numerot). Mukaan ei tarvita sitä postissa tullutta lappua, henkkarit riittää. Myös pelkkä ajokortti. Äänestyspaikalla neuvotaan missä järjestyksessä tulee toimia, mitään ei tarvitse osata.
Espoon Vasemmiston vaaliohjelman löydät täältä. Oma numeroni on 400.